Wednesday, 15 February 2012



1. The creator of Sherlock Holmes' was-
(a) Shakespeare (b) Dr. Watson
(c) Ian Fleming (d) Arthur Conan Doyle
Answer : (d)

2. Which of the following is not written by Munshi Premchand ?
(a) Gaban (b) Godan
(c) Mansarovar (d) Guide
Answer : (c)  

3. The Parliament of Afghanistan is-
(a) Senate (b) Majlis
(c) Shora (d) National Assembly
Answer : (c)

4. Amnesty International has its headquarters at-
(a) New York (b) London (NDA
(c) Washington (d) Berlin
Answer :(b)  

5. The first Secretary General of UNO was-
(a) U. Thant (b) Trygve Lie
(c) Kurtt Waldheim (d) Dag Hamarskjoeld
Answer :(b)

6. The first multipurpose project of India is-
(a) Damodar Valley Project (b) Rihand Project
(c) Bhakra-Nangal Project (d) Hirakund Project
Answer :(a) 

7. The International Rice Research Institute is located in-
(a) Malaysia (b) Thailand
(c) Indonesia (d) Philippines
Answer :(d)

8. The Yellow Stone National Park is in-
(a) U. S. A. (b) France
(c) China (d) Maldives
Answer :(a)

9. World Resources Institute is located at-
(a) Oslo (b) Brussels
(c) New York (d) None of these
Answer : (d)

10. Which of the following cities was known earlier as 'Pearl of the An tiles' ?
(a) Mumbai (b) Cuba
(c) Manila (d) Shanghai
Answer :(b)

11. The famous Sphinx is located at-
(a) Saudi Arabia (b) Egypt
(c) Italy (d) Thailand
Answer : (b)    

12. First Olympic games were held in-
(a) 776 B. C. (b) 798 B. C.
(c) 876 B. C. (d) 898 B. C.
Answer : (a)

13. With which sport the term 'Caddie' is associated ?
(a) Polo (b) Golf
(c) Bridge (d) Billiards
Answer :(b)

14. India first took part of the Olympic Games in the year-
(a) 1920 (b) 1928
(c) 1972 (d) 1974
Answer : (a)

15. R. K. Laxman is a renowned-
(a) Journalist (b) Writer
(c) Cartoonist (d) None of these
Answer : (c)   

16. Which of the following animals was not native to India ?
(a) Elephant (b) Horse
(c) Rhinoceros (d) Tiger
Answer : (b)

17. Which of the following states is highly flood prone as well as drought prone ?
(a) West Bengal (b) Uttar Pradesh
(c) Madhya Pradesh (d) Bihar
Answer :(d)

18. Which one of the following is known as the "Manchester of India" ?
(a) Ahmadabad (b) Sholapur
(c) Coimbator (d) Mumbai
Answer : (a)  

19. In which city the telephone instruments manufactured ?
(a) Hyderabad (b) Chennai
(c) Bangalore (d) Patna
Answer :(c)

20. The largest coal producing state in India is-
(a) Jharkhand (b) West Bengal
(c) Bihar (d) Orissa
Answer :(a)  

21. Which of the following rivers flows through a rift valley ?
(a) Cauvery (b) Narmada
(c) Kosi (d) Godavari
Answer : (b) 

22. Which of the following countries is the largest producer of coal ?
(a) Russia (b) China
(c) S. Africa (d) India
Answer : (a)

23. The average elevation of Tibetan Plateau above sea level is-
(a) 2 Km (b) 3 Km
(c) 4 Km (d) 5 Km
 Answer : (c)

24. The equator passes through which of the following continents ?
(a) Africa (b) Australia
(c) Europe (d) North America
Answer : (a)

25. The smallest country in the south America is-
(a) Uruguay (b) Guiana
(c) Surinam (d) Equador
Answer : (c) 

26. The strait which separates Africa from Europe is-
(a) Hook strait (b) Strait of Gibralter
(c) Palk strait (d) Bering strait
Answer : (b)

27. Days and Nights are equal throughout the globe when the sun is above-
(a) Poles (b) Tropic of cancer
(c) Equator (d) Tropic of Capricorn
Answer : (c)

28. In which of the following industries is the maximum number of women employed in India ?
(a) Textiles (b) Jute
(c) Tea (d) Coal
Answer : (c)

29. Seasonal unemployment refers to-
(a) Banks (b) Agriculture
(c) Public Sector (d) Private Sector
Answer :(b)   

30. Bank rate policy is a component of-
(a) Trade Policy (b) Fiscal Policy
(c) Monetary Policy (d) None of these
Answer :(b) 

31. The goals of monetary policy do not include-
(a) price stability (b) maximum tax revenue
(c) full employment (d) maximum output
Answer :(b)

32. In a short run a producer contains his production as long as he covers-
(a) variable cost (b) fixed cost
(c) average cost (d) marginal cost
Answer : (b) 

33. The profounder of the 'Law of market' is-
(a) J. B. Say (b) A. C. Pigou
(c) T. R. Malthus (d) Ricardo
Answer : (a)

34. Which is at the apex of the three tier system of Panchayati Raj system ?
(a) Gram Sabha (b) Gram Panchayat
(c) Zila Parishad (d) Panchayat Samiti
Answer : (c)

35. Which one of the following was an associated state of India before becoming a full fledged state ?
(a) Meghalaya (b) Mizoram
(c) Sikkim (d) Manipur
Answer : (c)  

36. A common High Court for two or more states and /or union Territory may be established by-
(a) President (b) Parliament by law
(c) Governor of the state (d) Chief Justice of India
Answer :(b)

37. Railway is a subject on the-
(a) concurrent list (b) union list
(c) state list (d) residual list
Answer :(b)

38. The President of India can be removed from his office by the-
(a) Prime Minister (b) Lok Sabha
(c) Chief Justice of India (d) Parliament
Answer :(d)

39. The Chairman and members of state Public Service Commission are appointed by the-
(a) President (b) Prime Minister
(c) Governor (d) Chairman
Answer :(c)   

40. How many times the President of India can seek re-election to his post ?
(a) Once (b) 2 times
(c) 3 times (d) Any number of times
Answer :(d) 

41. The Ilbert Bill controversy during Lord Lytton's time related to the concepts of-
(a) Judicial equality (b) political representation
(c) economic justice (d) revenue allocation
Answer : (a)

42 Minto-Morley Reforms aimed at-
(a) Grant of Dominion status to Indians (b) Separate electrorates for the Muslims
(c) Special powers to the government to deal with anti-government elements
(d) Full development of education
Answer :(b)

43. Who amongst the following was involved in the Alipur Bomb case ?
(a) S. N. Banerjee (b) Bipin Chandra Pal
(c) Jatin Das (d) Aurobindo Ghosh
Answer : (c)  

44. Which of the following was the oldest Dravidian Language ?
(a) Kannada (b) Tamil
(c) Telugu (d) Malyalam
Answer :(a)  

45. The Invasion of Huns first took place during the reign of-
(a) Mauryas (b) Nandas
(c) Kushanas (d) Guptas
Answer : (d)

46. The first to invade India out of the following were-
(a) Afghans (b) Turks
(c) Mongols . (d) Arabs
Answer :(d)

47. Which of the following gases is used for refrigeration ?
(a) Chlorine (b) Sulphur dioxide
(c) Phosphine (d) Ammonia
Answer :(d)  

48. Aspirin is the common name of-
(a) salicylic acid (b) salicylate
(c) methyl salicylate (d) acetyl salicylic acid
Answer :(d)

49. Sun's heat reaches earth by which of the following of transmission ?
(a) conduction (b) convection
(c) radiation (d) heat exchange
Answer : (c)

50. Ion-exchange is a process of-
(a) fermentation (b) metal extraction
(c) water softening (d) heavy water production
  Answer : (c)  

General Knowledge Questions

 50 Most Important General Knowledge Questions Asked in Competitive Exams (G.K.HUB)

1. Which of the following is used in beauty parlors for hair setting ?
(a) Chlorine (b) Sculpture
(c) Phosphorous (d) Silicon
ANSWER:  (b)

2. Ozone attacks-
(a) mercury and silver (b) copper
(c) glass (d) none of these
ANSWER: (d)  

3. Sodium metal is kept under-
(a) water (b) alcohol
(c) petrol (d) kerosene

4. Find the odd one-
(a) marble (b) chalk
(c) limestone (d) slaked lime

5. Which of the following substances undergoes chemical change on heating ?
(a) Sodium chloride (b) Silica
(c) Lead nitrate (d) Platinum wire
ANSWER: (c)  

6. Who is the author of "Gita Rahasya" ?
(a) Dr. Radha Krishnan (b) Mahatma Gandhi
(c) Rajgopalachari (d) B. G. Tilak
ANSWER:. (d)

7. Which important historical figure is associated with the Raigarh fort ?
(a) Maharana Pratap (b) Shivaji
(c) Aurangzeb (d) None of these

8. The Arab conquest of Sind took place in-
(a) 712 AD (b) 740 AD
(c) 1001 AD (d) 1009 AD

9. The earliest example of a land grant is provided by an inscription of-
(a) the Guptas (b) the Mauryas
(c) the Satavahanas (d) the Mahameghavahanas

10. Who among the following assumed the title of Ksitipasatapatih (Lord of Hundred Kings)?
(a) Samudragupta (b) Chandragupta
(c) Skandagupta (d) Chanakya
ANSWER: (c)    

11. The Sultan who called himself "Naib-e-Khuda" was-
(a) Ibrahim Lodi (b) Balban
(c) Iltutmish (d) Alauddin Khilji

12. The capital of Shashanka was-
(a) Suvarnagiri (b) Mahasthangarh
(c) Toshali (d) Karnasuvarna

13. Balban's greatest achievement was-
(a) curbing of the power of nobles (b) establishment of peace and security
(c) defence against the Mongols (d) suppression of revolts
 ANSWER: (b)

14. Which of the following was a saint of the Bhakti movement in Bengal ?
(a) Kabir (b) Tulsidas
(c) Vivekananda (d) Chaitanya

15. Which of the following does not belong to Nirguna cult ?
(a) Kabir (b) Nanak
(c) Ravidas (d) Meera
ANSWER: (d)   

16. During his pilgrimage, Chaitanya received enlightment at-
(a) Kanchipuram (b) Rameshwaram
(c) Gaya (d) Allahabad
 ANSWER: (c)

17. Whoamong the following was a Satavahana ruler ?
(a) Rudradaman (b) Nahapana
(c) Vasisthaputra Pulumavi (d) Mahendravarman

18. The peacock throne was made for-
(a) Jahangir (b) Akbar
(c) Shahjahan' (d) Aurangzeb

19.The Sikh Guru who was killed by the orders of Aurangzeb was-
(a) Guru Ramdas (b) Guru Arjun Dev
(c) Guru Tegh Bahadur (d) Guru Gobind Singh

20. Who is the author of the concept of Antyodaya ?
(a) Mahatma Gandhi (b) Acharya Kripalani
(c) Acharya Vinoba Bhave(d) None of these
ANSWER: (c)   

21. The Directive Principles of state policy included in the Indian constitution has been inspired by the constitution of-
(a) U. S. A. (b) Ireland
(c) Canada (d) Australia

22. The Fundamental Right that aims at the abolition of social distinctions is the right-
(a) to property (b) against exploitation
(c) to equality (d) to freedom

23. The total number of Fundamental duties mentioned the constitution is-
(a) 9 (b) 10
(c) 11 (d) 12

24. The Right to property is a-
(a) Legal Right (b) Fundamental Right
(c) Free Right (d) Universal Right

25. The first woman film star nominated to the Rajya Sabha was-
(a) Nargis Dutt (b) Vjayantimala
(c) Hema Malini (d) Jaya Lalita
ANSWER: (a)   

26. Who among the following fixes the salaries and the allowances of the speaker of Lok Sabha ?
(a) President (b) Council of Ministers
(c) Cabinet (d) Parliament

27. Who presides over the meetings of the Rajya Sabha ?
(a) President (b) Vice-President
(c) Prime Minister (d) Speaker

28. A person who is not a member of parliament can be appointed as a minister by the President for a maximum period of-
(a) 9 months (b) 6 months
(c) 12 months (d) 3 months

29. Which of the following became the 25th state of the Indian Union ?
(a) Goa (b) Sikkim
(c) Tripura (d) Mizoram

30. Total Number of schedules now in Indian constitution is-
(a) 6 (b) 8
(c) 10 (d) 12
ANSWER: (d)    

31. Which of the following is not the cause of inequalities of income ?
(a) Competition market (b) Laws of inheritance
(c) Occupational differences (d) Social security programmer?

32. Which of the following taxes is not levied by any government ?
(a) Excise duty (b) Professional tax
(c) Income tax (d) Sales tax

33. 'Legal tender money' refers to-
(a) Cheques (b) Drafts
(c) Bills of exchange (d) Currency notes

34. National Development Council was set up in-
(a) 1948 (b) 1950
(c) 1951 (d) 1952
35. The steel plants at Durgapur, Bhilai and Rourkela were established during the period of which five year plan ?
(a) first (b) second
(c) third (d) fourth
ANSWER: (b)    

36. The planet that lies at the outermost orbit of the solar system is-
(a) Saturn (b) Pluto
(c) 'Mercury (d) Neptune

37. Which of the following is the largest of the inner planets-
(a) Venus (b) Mercury
(c) Mars (d) Earth
ANSWER: (d)  

38. Vernal equinox falls on-
(a) 21st March (b) 21st June
(c) 23rd Sept. (d) 22nd Dec.

39. The seasonal contracts are maximum in-
(a) low lattitudes (b) mid lattitudes
(c) sub-tropics (d) high lattitudes

40. What is the maximum length of a day on the poles ?
(a) 12 hours (b) 24 hours
(c) 3 months (d) 6 months
ANSWER: (d)  

41. The most populated city in the world is-
(a) Cairo (b) New York
(c) London (d) Tokyo

42. Which is the busiest of Ocean trade-routes ?
(a) North Pacific (b) Indian ocean
(c) Arctic ocean (d) North Atlantic

43. The first satellite was launched by-
(a) France (b) Japan
(c) U. S. A. (d) U. S. S. R.

44. Which of the following countries is known as "Land of Golden Pagodas" ?
(a) Burma (b) Nepal
(c) China (d) Egypt
44. (a)   

45. Ethiopia was earlier known as-
(a) Abyssinia (b) Christina
(c) Formosa (d) Persia
45. (a) 

46. Which of the following is the costliest city in the world ?
(a) London (b) Tokyo
(c) New York (d) Paris
46. (b)

47. Which one of the following states does not form part of the Narmada basin ?
(a) Gujarat (b) Maharashtra
(c) Rajasthan (d) Madhya Pradesh
47. (c) 

48. Hari Prasad Chaurasia is renowned player of-
(a) Tabla (b) Sarod
(c) . Flute (d) Shehnai
48. (c)

49. The title of 'Desert Fox' is given to-
(a) Prince Bismark (b) Hitler
(c) Gen Rommel (d) Joan of Arc
49. (c)

50. The first history book was written by-
(a) Euclid (b) Julius Ceasar
(c) Aristotle (d) Herodotus
50. (d)  

Missiles of India

Missiles of India: List of Missiles by India

India successfully test fired the supersonic cruise missile BrahMos from Chandipur, Orissa

Brahmos missile is jointly designed by India and Russia and is capable of carrying conventional warheads upto 200-300 kg and have a range of 290 km.

Till today India has test fired more than 25 missiles which include Air to Air, Surface to Surface, Surface to Air, Cruise Missiles, Ballistic missiles etc.

Here is the list of Missiles available in the armory of India.

Air-to-air missiles

Anti Ballistic Missiles'
Prithvi Air Defence Missile (Exo-atmospheric Anti-ballistic missile)
Advanced Air Defense Missile (Endo-atmospheric Anti-ballistic missile)

Surface-to-surface missiles
Short Range Ballistic Missiles
Prithvi I
Prithvi II
Prithvi III
Agni I

Intermediate Range Ballistic Missiles

Intercontinental Ballistic Missiles
Agni V
Surya(under development/not confirmed)

Cruise Missiles
Subsonic Cruise Missiles

Supersonic Cruise Missiles

Hypersonic Cruise Missiles
BrahMos II

Submarine Launched Ballistic Missiles
K-15 Sagarika

Surface-To-Air Missiles

Guided Missiles
Anti-Tank Guided Missiles
Nag Anti-tank guided missile
Helina Air launched Anti-tank missile

Parliament’s Name of the Famous (different) Countries

Name of the Parliaments of different (famous) Countries of the world

Country Parliament
Afghanistan Shora
Andorra General Council
Albania People's Assembly
Azerbaijan Melli Majlis
Algeria National People's Assembly
Angola National People's Assembly
Argentina National Congress
Australia Federal Parliament
Austria National Assembly
Bahamas General Assembly
Bahrain Consultative Council
Bangladesh Jatiya Sansad
Belize National Assembly
Bhutan Tsogdu
Bolivia National Congress
Brazil National Congress
Brunei National Assembly
Botswana National Assembly
Britain Parliment (House of Common's and House of Lords)
Bulgaria Narodno Subranie.
Cambodia National Assembly
Congo Democratic Rep. of National Legislative Council
Colombia Congress
Canada Parliament
China National People's Assembly
Chile Chamber of Deputies and Senate
Comoros Legislative Council and Senate
Costa Rice Legislative Council and Senate
Crotia Sabor
Cuba National Assembly of People's Power
Czech Republic Chamber of Deputies and Senate
Denmark Folketing
Ecuador Natinal Congress
El Salvador Legislative Assembly
East Timor Constituent Assembly
Ethiopia Federal Council and House of Representative
Egypt People's Assembly
Fiji Islands Senate & House of Representative
France National Assembly
Finland Eduskusta (Parliament)
Germany Bundestag (Lower House) and Bundesrat (Upper House)
Guyana National Assembly
Greece Chamber of Deputies
Hungry National Assembly
Iceland Althing
India Sansad
Indonesia People's Consultative Assembly
Iran Majlis
Iraq National Assembly
Israel Knesset
Italy Chamber of Deputies and Senate
Japan Diet
Jordan National Assembly
Korea(North) Supreme People's Assembly
Korea(South) National Assembly
Kuwait National Assembly
Laos People's Supreme Assembly
Labanon National Assembly
Lesotho National Assembly and Senate
Lithuania Seimas
Luxembourg Chamber of Deputies
Libya General People's Congress
Malaysia Dewan Rakyat and Dewan Negara
Maldives Majlis
Madagascar National People's Assembly
Mongolia Great People's Khural
Montenegro Federal Assembly
Mozambique People's Assembly
Myanmar Pyithu Hluttaw
Nepal Rashtriya Panchayat
Netherlands The Staten General
New Zealand Parliament (House of Representative)
Oman Monarchy
Pakistan National Assembly & Senate
Paraguay Senate & Chamber of Deputies
Philippines The Congress
Papua New Guinea National Parliament
Poland Sejm
Romania Great National Assembly
Russia Duma & Federal Council
Serbia Federal Assembly
Senegal National Assembly
Seychelles People's Assembly
South Africa Rep. House of Assembly
Spain Cortes
Sweden Riksdag
Saudi Arabia Majlis Al Shura
Sudan Majlis Watani
Switzerland Federal Assembly
Syria People's Council
Turkey Grand National Assembly
USA Congress
Vietnam National Assembly
Venezuela National Congress
Zambia National Assembly

Tuesday, 14 February 2012



1. Which is not a Tundra type of vegetation ?
(a) Sedges (b) Steppes
(c) Mosses (d) Lichens
Answer: (b)

2. The Mediterranean lands are often called the world's-
(a) grazing lands (b) forest lands
(c) orchard lands (d) paddy lands
Answer:  (c)

3. Which of the following regions gets no rainfall throughout the year ?
(a) The Equatorial Region (b) The Tundra Region
(c) The Himalayan Region (d) The Mediterranean Region
 Answer: (b)

4. Cuba is in-
(a) Pacific Ocean (b) Atlantic Ocean
(c) Black sea (d) Red sea
 Answer: (b)

5. Which of the following is the capital of Bulgaria?
(a) Sofia (b) Danube
(c) Rio de Janeiro (d) Belgrade
 Answer: (a)

6. Strait of Malacca separates-
(a) Sumatra and Malaysia (b) Java and Brunei
(c) Malaysia and Brunei (d) Sumatra and Java
 Answer: (a)

7. Which of the following is the largest island ?
(a) Cuba (b) Great Britain
(c) Greenland (c) Sri Lanka
 Answer: (c)

8. The Ocean between America and Europe is called
(a) Pacific (b) Arctic
(c) Atlantic (d) Southern
 Answer: (c)

9. 90% of the world's rice is grown in-
(a) America (b) Africa
(c) United Kingdom (d) Asia
 Answer: (d)

10. Which of the following is world's largest producer Bauxite ?
(a) Australia (b) Yogoslavia
(c) Hungary (d) U. S. A.
 Answer: (a)

11.The primary producer of passenger cars is-
(a) U.S.A. (b) Japan
(c) Italy (d) Germarj
 Answer: (b)

12.Which of the following countries is relatively industrial; developed ?
(a) Thailand (b) Pakistan
(c) India (d) Bangladesh
 Answer: (a)

13.K. L. M. a worldwide airlines, belongs to which of that following countries ?
(a) France (b) Germany
(c) Japan (d) The Netherlands
 Answer: (d)

14.On which of the following rivers is London situated
(a) Darling (b) Mississippi
(c) Rhine (d) Thames
 Answer: .(d)

15. Hyetology is the study of-
(a) High Pressure (b) High temperature
(c) Rainfall (d)Earthquake
 Answer: .(c)

16. Ethiopia was earlier known as-
(a) Abyssinia (b) Christina
(c) Formosa (d) Persia.
 Answer: (a)

17. Which of the following countries is known as the Land of Golden Pagodas ?
(a) Mayanmar (b) Nepal
(c) China (d) Which is known as the 'metal of hope' ?
 Answer: (a)

18. High Temperature Earthquake
(a) Gold (b) Iron (c) Uranium (d) Platinum
 Answer: (c)

19. Which of the following animals is found mainly in Tibetan highlands ?
(a) Lion (b) Giraffe
(c) Deer (d) Yak
 Answer: (d)

20.The country which is commonly known as the 'Land of Golden Fleece' ic-
(a) A Australia (b) Britain
(c) France (d) Japan
 Answer: (a)

21 "Contours' are lines connecting places having-
(a) Equal temperature (b) Equal pressure
(c) Equal rainfall (d) Equal hight
 Answer: (d)

22. Which type of forest belt supplies most of the world's requirement of newsprint ?
(a) Coniferous forest (b) Deciduous forest
(c) Evergreen forest (d) Mediterranean forest
 Answer: (a)

23.The lesading producer of Sulphur is-
(a) Canada (b) U. S.A.
(c) Spain (d) Italy
 Answer: (d)

24.Rhine valley in France is known for mineral deposits of-
(a) Zinc (b) Nickel
(c) Copper (d) Bauxite
 Answer: (d)

25.Which of the following forms of coal is the oldest ?
(a) Peat (b) Lignite
(c) Bituminous (d) Anthracite
 Answer: (d)

26.Geostationary orbit is at a height of-
(a) 6 Km (b) 1000 Km
(c) 3600 Km (d) 36000 Km
 Answer: (d)

27.The eaarth rotates around an axis pointing towards-
(a) the moon (b) the polestar
(c) the sun (d) the venus
 Answer: (b)

28. Which one of the following lattitudes forms a great circle
(a) 0° (b) 23V2
(c) 66V2 0 (d) 90°
 Answer: .(a)

29. In how many time zones has the world been divided ?
(a) 15 (b) 24
(c) 90 (d) 180
 Answer: (b)

30.Which of the following is the most destructive ?
(a) Cyclone (b) Tornado
(c) Typhoon (d) Willy-willy
 Answer: (a)

31.Which of the following rocks are transformed into marbles ?
(a) Granite (b) Limestone
(c) Peat (d) Shale
 Answer: (b)

32. Earthquake rarely occur in-
(a) Alaska (b) Brazil
(c) Mexico (d) New Zealand
 Answer: (b)

33. Caldera is a feature associated with-
(a) Volcanoes (b) Earthquakes
(c)Folding of rocks (d) Faulting of mountains
 Answer: (a)

34. Which of the following regions contains doline land features ?
(a) Voltaic (b) Deltaic
(c) Karrt (d) Glaciate
 Answer: (c)

35. Which of the following is a warm ocean current ?
(a) Kuroshio (b) Peruvian
(c) Labrador (d) None of these
Answer: (a)

36. Which of the following is a cold current ?
(a) Kuroshio (b) Benezuela
(c) Brazil (d) Gulf stream
 Answer: (b)

37. The world's deepest trench is-
(a) Pacific ocean (b) Indian ocean
(c) Atlantic ocean (d) Mediterranean sea
 Answer: (a)

38. Shekel is the currency of-
(a) Brunei (b) Israel (c) Jordan (d) Myanmar
Answer: (b)

39. The natural vegitation of Savanna consists of-
(a) tall grass (b) serub jungle (c) short grass (d) trees
 Answer: (a)

40. The hot deserts of the world are generally found near-
(a) the equator (b) the doldrums
(c) the horse lattitude (d) the tundras
 Answer: (c)

41. The strait which separates Africa from Europe is-
(a) Hook strait (b) Strait of Gibraltar
(c) Palk strait (d) Bering strait
 Answer: (b)

42. Which is not an island ?
(a) Cuba (b) Greenland
(c) Ireland (d) Sweden
 Answer: (d)

43. Which country 'Golan Heights' belongs to ?
(a) China (b) Israel
(c) Syria (d) Iraq
 Answer: (c)

44.The national name of Spain is-
(a) Sohweiz (b) Reino de Espana
(c) Konungariket (d) Mesopotamia
 Answer: (b)

45. Which of the following is not a desert ?
(a) Gobi (b) Kalahari (c) Sahara (d) Cotopaxi
 Answer: (d)

46. Largest lake in Africa is-
(a) Lake Victoria (b) Lake Malawi
(c) Lake Tanganyika (d) Lake Chad
 Answer: (a)

47. The climate best suited for horticulture is-
(a) Equatorial (b) Mediterranean
(c) Monsoon (d) Tundra
 Answer: (c)

48. The crop associated with retting process is-
(a) Wheat (b) Rice
(c) Jute .(d) Cotton
 Answer: (c)

49.In the total population of South Africa, Asians constitute about-
(a) 1% (b) 2 5%
(c) 5.5% (d) 11%
 Answer: (d)

50. How many bright stars are there in the constellation named 'Ursa Major" or the Great Bear ?
(a) 10 (b) 9
(c) 8 ' (d) 7
 Answer: (d)

50 Most Important General Knowledge Questions in Competitive Exams

 50 Most Important General Knowledge Questions in Competitive Exams
1.The growth rate of which of the following sectors has very low employment elasticity ?
(a) Mixed farming (b) Manufacturing
(c) Construction (d) Financial services

 2. Which of the following states ranks first in terms of the maximum number of agro-based industries ?
(a) Gujarat (b) Punjab
(c) West Bengal (d) Kerala
 Answer (b)

 3.Which of the following agricultural holdings have the largest percentage in India ?
(a) Large holdings (b) Small holdings
(c) Medium holdings (d) Marginal holdings
 Answer (d)

  4.Which of the following is not associated with socialism-
(a) Communism (b) Fascism
(c) Fabianism (d) Syndicalism
 Answer (b)
5. A loan bearing low rate of interest is known as-
(a) Hard loan (b) Soft loan
(c) Capital loan (d) Real loan
 Answer (b)
   6. The wind system in the equatorial areas is known as-
(a) Westerlies (b) Trades
(c) Doldrums (d) Monsoon
Answer (b)

 7. Warm dry winds blowing down the east slopes of Rockies are known as-
(a) Mistral (b) Norwester
(c) Foehn (d) Chinook
Answer (d)

 8. Clouds with vertical development are known as-
(a) Cirrus (b) Cumulonimbus
(c) Stratus (d) Cirrocumulus
Answer  (d)

 9.Sedimentry rocks are formed by the process of-
(a) Metamorphism (b) Deposition
(c) Weathering (d) Solidification
Answer (b)

10. Which of the following rocks is a metamorphic equivalent of sand stone ?
(a) Marble (b) Quartzite
(c) Gneiss (d) Granite
Answer (b)

11.Which of the following is a feature formed by rivers-
(a) Cirque (b) Inselberg
(c) Meander (d) Moraine
Answer  (c)
12. Moon shaped sand-dunes, formed by wind action are called-
(a) Cirque (b) Bajada
(c) Barkhans (d) Mesa
Answer (c)
13. Diego Garcia is in-
(a) Pacific Ocean (b) Arabian Sea
(c) Indian Ocean (d) Red Sea
Answer  (c)

14. Which of the following is not a part of the green revolution strategy ?
(a) Irrigation (b) Fertilizer
(c) Highly yielding varieties of seeds (d) Crop insurance
Answer (d)

 15. Which of the following major "seaports handles the largest volume of our foreign trade
(a) Kolkata (b) Murmugao
(c) Vishakhapatnam (d) Mumbai ;
Answer (d)
16. Who is called the Flying Sikh of India ?
(a) Mohinder Singh (b) Ajit Pal Singh
(c) Joginder Singh (d) Milkha Singh
Answer (d)

17. Nobel Prizes are distributed annually at-
(a) Manila (b) Stockholm
(c) Geneva (d) New York
Answer  (b)

 18. Oscar awards are associated with-
(a) Literature (b) Science
(c) Sports (d) Films
Answer (d)

 19.Wadia Institute of Himalayan Geology is located at-
(a) Delhi (b) Shimla
(c) Kulu (d) Dehra Dun
Answer (a)

20. The first satellite to be sent into space was-
(a) Pioneer (b) Luna-I
(c) Sputnik (d) Apollo-H
Answer  (c)

 21. Sangeet Natak Academy was set lip by the government of India in-
(a) 1952 (b) 1953
(c) 1955 (d) 1957
Answer (b)
22. In which of the following countries tricameral legislature is present ?
(a) U.K. ' (b) U. S. A.
(c) India (d) None of these
Answer (d)

23. Lala Lajpat Rai is the author of the book-
(a) India Divided (b) Hind Swaraj
(c) Unhappy India (d) Mother India
Answer (c)

24. The book 'To live and not to live' was written by-
(a) Alexander Dumas (b) Nirad C. Choudhary
(c) V. S. Naipaul (d) George Eliot
Answer (b)

25. The book 'A wounded civilisation' was written by-
(a) Leo Tolstoy (b) Lewis Caroll
(c) Ben Johnson (d) V. S. Naipaul
Answer (d)

26.The chief ingredient of the mosquito repellent cream is derived from-
(a) Lemon (b) Tulsi
(c) Neem (d) Rice Bran
Answer (c)

 27.Which of the following is not obtained from the bark of a tree ?
(a) Cinnamon (b) Quinine
(c) Bhang (d) Tannin
Answer (c)

28. White coal is-
(a) uranium (b) ice
(c) hydro electricity (d) diamond
Answer  (c)

29. The immediate ancestor of modern man is-
(a) Java man (b) Cro-magnon man
(c) Peking man (d) Neanderthal man
Answers (b)

30. The crop most susceptible to frost is-
(a) wheat (b) cotton
(c) red gram (d) black gram
Answer  (a)

31. The source of immediate energy for cellular activity is-
(a) FAD (b) RNA (IFS '90)
(c) NAD (d) ATP
Answer (d)

32. Which of the following chemicals is responsible for the depletion of ozone layer in the atmosphere ?
(a) Chlorofluqro carbons (b) Nitrous oxide
(c) Sulphur dioxide (d) Carbon dioxide
Answer (a)

33. Which of the following is an insectivorous plant ?
(a) Hydrilla (b) Nepenthes (MBA '90)
(c) Marsilea (d) None of these
Answer (b)

34. All the following are constituents of chlorophyll, except-
(a) carbon (b) hydrogen
(c) calcium (d) magnesium

35. A substance which changes readily into vapour without heating is called-
(a) efflorescent (b) synthetic
(c) volatile (d) effervescent
Answer (c)

36. During the Mughal period, under the Zabti System, land revenue was assessed and was required to be paid-
(a) in cash or kind (b) only in cash
(c) only in kind (d) by the zamindar on behalf of the peasants
 Answer (a)

37. The crux of early Buddhism was-
(a) renunciation of desire (b) rigorous penance
(c) behalf in fatalism (d) idol worship
 Answer (a)

38. Palaeolithic remains have been discovered in-
(a) Gujarat (b) Kolkata
(c) Punjab (d) Belary
 Answer (d)

39. Which of the following is an Upanishad ?
(a) Aitreya (b) Vijasena
(c) Chandogya (d) Krishna Karnamruta
Answer. (a)

40. Ajanta paintings depict scenes from the-
(a) Ramayana (b) Mahabnarata
(c) Jatakas (d) Upanishads
Answer (c)

.41. East India Company was promoted by the merchants of-
(a) Manchester (b) London
(c) Liverpool (d) Amsterdam
Answer (b)   

42.Paramdham Ashram was established by whom among the following ?
(a) Mahatma Gandhi (b) Acharya Kriplani (c) Acharya Vinoba Bhave (d) None of these
 Answer (c)

43.. The source of India's sovereignty lies in the-
(a) President (b) Prime Minister
(c) People of India (d) Preamble to the constitution
Answer (d)

44.. Which of the following is not a part of the Preamble to the Indian constitution
(a) Secularism (b, Socialism
(c) Democratic Republic (d) Federalism
 Answer (d)

 45. A bill referred to a joint sitting of the two houses of the Parliament is to be passed by-
(a) a simple majority (b) 2/3rd majority
(c) the majority (d) absolute majority of total membership
Answer  (a)

46. The charge of impeachment against the President of India for his removal can be preferred by-
(a) Rajya Sabha (b) Lok Sabha
(c) Speaker of Lok Sabha and Chairman of Rajya Sabha (d) Both Houses of Parliam
 Answer (d)

 47. Under whose advice the President of India declares emergency under Article 32
(a) Council of Ministers (b) Cabi
(c) Chief Ministers of all states (d) Prime Minister
 Answer (b)
48. The President rule of a state can be continued for a maximum period of-
(a) 2V2 years (b) 2 years
(c) 1 year (d) 6 months
 Answer (d)

49. Who among the following is authorised to declare elections of the Lok Sabha ?
(a) President (b) Prime Minister
(c) Union Cabinet (d) Election Commissioner
 Answer (a)
  50.  Which is the highest court of appeal in India ?
(a) High Court (b) Privy Court
(c) Supreme Court (d) President
 Answer (c)

Most Asked General Knowledge Questions in Competitive Exams Part 2

 Most Asked General Knowledge Questions in Competitive Exams

1) Delhi was declared as the Capital of India in the year __ ?
A) 1900
B) 1905
C) 1911
D) 1920

Answer C) 1911

2) India’s first General Election was in the year __ ?
A) 1948 – 49
B) 1949 – 50
C) 1950 – 51
D) 1951 – 52

Answer D) 1951 - 52

3) The Indigo Revolt taken place in __ ?
A) Bengal
B) Delhi
C) Mumbai
D) Surat

Answer A) Bengal (1859)

4) The main metal used by the Indus Valley people was
A) Iron
B) Copper
C) Aluminum
D) Bronze

Answer B) Copper

5) Gandhiji published ‘Hindi Swaraj’ in the year __ ?
A) 1903
B) 1905
C) 1911
D) 1908

Answer D) 1908

6) Which place in India was Gandhi’s first Satyagraha held at
A) Champaran
B) Dandi
C) Kheda
D) Surat

Answer A) Champaran (1917)

7) Indian National Congress divided for the first time in __?
A) 1885
B) 1907 (Surat Session)
C) 1920
D) 1929 (Lahore session)

Answer B) 1907 (Surat Session)

8) Which one of the following territories was not affected by the revolt of 1857 ?
A) Lucknow
B) Jagdishpur
C) Jhansi
D) Chittor

Answer D) Chittor

9) The capital of the Maurya Dynasty was __ ?
A) Pataliputra
B) Taxila
C) Kalinga
D) Mathura

Answer A) Pataliputra

10) The first acting Prime Minister of India was __ ?
A) VV Giri
B) Morarji Desai
C) Gulsarilal Nanda
D) Charan Singh

Answer C) Gulsarilal Nanda

11) The official language of the Satavahana dynasty was
A) Sanskrit 
B) Prakrit
C) Bengali
D) Konkani

Answer B) Prakrit

12) Who was the Chinese pilgrim who visited India during Harsha Vardhana’s period?
A) Megastinis
B) Nishka
C) Hiuen Tsang
D) Fa-hien

Answer C) Hiuen Tsang

13) The Second Session of the Indian National Congress (INC) was at
A) Kolkata
B) Surat
C) Mumbai
D) Delhi

Answer A) Kolkata

14) Young India is a journal published by
A) Subash Chandra Bose
B) Gandhi
C) Sardar Vallabhbhai Patel
D) Swami Vivekananda

Answer B) Gandhi

15) Who started the ‘Home Rule’ Movement?
A) Sarojini Naidu
B) Mohammad Mi Jinnah
C) Annie Besant
D) Gopalakrishna Gokhale

Answer . C) Anne Besant